Zašto je selidba sinonim za stres?

Mada vam možda i ne zvuči tako, a posebno ako se selite u bolji i veći stan ili kuću, odnosno u ono mesto o kome ste sanjali da živite, tek činjenica je da je vrlo često upravo selidba sinonim za stres. Čak se u istraživanjima i njihovim rezultatima ide dotle da se proces selidbe smatra toliko stresnim da se nalazi odmah iza stresa koji izaziva smrt najbližih ili bolest, odnosno gubitak zaposlenja ili razvod.

Upravo iz tog razloga je neophodno preduzeti sve potrebne mere kako biste izbegli da selidba bude sinonim za stres i u vašem slučaju, a posebno ukoliko imate decu, jer oni ovu situaciju doživljavaju, u većini slučajeva vrlo teško.

Zašto je selidba sinonim za stres?

Najpre da razmotrimo psihološku stranu... Naime, sama činjenica da menjate mesto boravka, pa čak i ako idete tamo gde ste oduvek želeli i u kuću ili stan o kome ste sanjali, činjenica je da je to i dalje nepoznanica za vas i članove vaše porodice. A to dalje znači da najpre ne znate u kakvom komšiluku ćete živeti, te svako od nas u toj situaciji, sasvim prirodno ima određenu dozu strepnje i da li će se “uklopiti” u komšiluk, te da li će mu se uopšte dopasti novi kraj, pa čak i ako ste upravo o selidbi u taj deo grada, odnosno to mesto sanjali.

Zatim, stres se javlja i prilikom same selidbe, a pod uslovom da ste čitav proces oko prodaje starog, odnosno kupovine novog stana izvršili sa minimalnom količinom stresa. Ipak , najbitniji faktor zbog čega je sediba sinonim za stres je, čini se sam čin selidbe. Ali, srećom po ljude koji žive u ovo doba, na tržištu je prisutan veliki broj agencija za selidbe, tako da i ovaj stres može relativno lako da se izbegne. Naravno, pod uslovom da odaberete onu koja je najpouzdanija, a ujedno i najpovoljnija. Samim tim ćete sebe i svoje ukućane, ali i rođake i prijatelje koje biste inače angažovali za pomoć, poštedeti brojnih muka, jer profesionalne agencije za selidbe mogu da vam ponude ne samo tu uslugu, već i pakovanje stvari, tako da vi, praktično gledano treba samo da se sa njima precizno dogovorite oko usluge i njene cene, pripremite novac za plaćanje i uživate.

Da li je moguće da selidba ne bude stresna?

I na kraju, dolazimo do najtežeg pitanja, na koje zapravo ne postoji univerzalan odgovor, jer je stres isključivo stvar ličnog osećaja. Pa tako, dok neko pokušava da pronikne u tajnu zaštio je selidba sinonim za stres i intenzivno razmišlja o tome, činiće mu se da se gomilaju situacije koje i dovode do raznih neprijatnosti u toku selidbe, dotle će oni koji pokušavaju da vide nešto lepo u svakoj situaciji i od selidbe napraviti lep događaj za sebe i svoje najbliže.


Svakako ne treba izgubiti iz vida činjenicu da postoje brojne stvari koje dovode do stresa tokom selidbe, ali njih možete vrlo lako iubeći, samo ako to zaista i želite. Tajna je u dobroj organizaciji i u odabiru prave agencije za selidbe i pakovanje, koja i postoji da bi klijentima umanjila neprijatnost same selidbe.
Zato, ako dođete u situaciju da se selite, makar to bilo i u neko mesto u kome ste oduvek želeli da živite, ne zaboravite da stvar sagledate i sa vedrije strane, te da primarno posvetite pažnju organizaciji čitave selidbe i pažljivom odabiru agencije za selidbe i pakovanje stvari koju ćete angažovati. Na taj način će i vama i članovima vaše porodice ova situacija ostati, sasvim sigurno u lepom sećanju.

Besplatna procena selidbe

Preporuka je da se zahtev za besplatnu procenu selidbe (online, telefonska) izvrši najmanje 5 dana pre selidbe (a poželjno je i ranije), kako bi bili u mogućnosti da Vam izađemo u susret sa željenim terminom
online procena
Popunite online formular i naš operater će Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku
telefonska procena
Pozovite nas
Ponedeljak - Nedelja 08-21h
+381 63 81 36 346